 |
Havets guld |
En af de helt store oplevelser i efteråret 2013 var østerssafari på Fanø. To personers vandren rundt i en time ved lavvande på stranden mod Esbjerg gav et overdådigt udbytte på næsten hundrede stillehavsøsters.
Det gav rig mulighed for både at invitere to hold gæster på østers ad libitum og forære friske østers som 'værtindegaver' de steder, vi kom frem på vores efterårstur.
Vi havde tilmeldt os en officiel østerssafari via Fanø turistforening. Men man kan sagtens plukke østers i Vadehavet på egen hånd, hvis man bare holder øje med tidevandskalenderen og vandtemperaturen.
Tjek kalenderen for at sikre, at der både er lavvande og dagslys når du planlægger din tur.
Og tjek vandtemperaturen for at sikre, at vandet er under 14 grader. Det er nødvendigt for at sikre, at der ikke er giftige blå-grønne alger, der kan forurene de lækre østers.
Medbring en spand, et par (tætte!) gummistøvler, varmt tøj og tynde stofhandsker i et par større gummihandsker.... Det sidste er en rigtig god ide, hvis vandet er koldt.
Så er det bare om at gå ud på stranden, der hvor vandet er trukket helt bort, og bukke sig ned og plukke. Østers gemmer sig lige under sandet, men afslører sig ved vejrtrækningen, eller ved at stikke et lille hjørne op.
Hvis de opbevares rigtigt - dvs. køligt, fugtigt og med den runde side nedad, kan de sagtens holde sig mindst en uge. Lugt til hver eneste østers når du åbner den. Hvis den lugter frisk af hav, er den god, og klar til at spise.
Tjek youtube hvis du vil lære at åbne østers. Der er mange gode film, der viser hvordan.
Stillehavsøsters er en invasiv art i Danmark, så husk du gør både dig selv og naturen en tjeneste ved at spise løs af den!