søndag den 17. november 2013

Mors hjemmebagte knækbrød



Min mor bager verdens bedste knækbrød. Små rombeformede himmerigsmundfulde, som passer perfekt til ost - ikke mindst blåskimmel.

Her er opskriften:

1dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl havregryn (måske lidt mere)
175 gr hvedemel
1 tsk bagepulver
2 tsk groft salt
2 dl vand
1 dl olie

Du kan også tilsætte en håndfuld tørrede aromatiske krydderurter, hvis du er i det eksperimenterende hjørne. Jeg har prøvet både rosmarin og ramsløg. Det var meget lækkert.

Røres sammen og deles i 2 portioner. Hver portion dej rulles ud imellem 2 stykker bagepapir og ridses i firkanter (romber) inden de bages på hver sin plade ved 180 grader varmluft i ca. 15 minutter. 

Dejen skal ikke hvile, før den bages. 

Det er en god ide at lave dobbeltportion. De sprøde knækbrød forsvinder hurtigt.


søndag den 15. september 2013

Rugbrødschips

Rugbrødschips

En gammel rest rugbrød kan blive til de lækreste rugbrødschips, hvis du skærer dem i ultratynde skiver, pensler dem med olie og drysser med lidt flagesalt, og derefter bager dem i ovnen ved 170 grader til de er sprøde.

Kan sikkert også gøre lykke med røgsalt og krydderier som f.eks. rosmarin. 

Van hauen tager 30 kroner for en lille pose. Synes faktisk mine egne er bedre.

Byhøst og Havtorn

Havtorn fra Vestamager


Havde hørt at der skulle være rigtigt mange på fælleden, så jeg prøvede at google 'Havtorn' og 'København'.  Det førte mig til byhøst.dk hvor brugerne i fællesskab kortlægger vilde afgrøder.  Det site tror jeg at jeg får stor glæde af fremover.

En cykletur i det skønneste efterårsvejr førte mig i går til et sted på Vestamager, der ikke var registreret på kortet. Så nu har jeg fryseren fuld af havtorn og delt lokationen. 

Havtornen er lagt i fryseren mens de stadig hænger på de afklippede grene. Det er smart at bærrene er frosne så de ikke smatter ud når man prøvet at trække dem af de tornefyldte grene.  




torsdag den 28. marts 2013

En slags Eton mess




Eton mess må næsten være verdens nemmeste dessert. I denne udgave har jeg udskiftet piskefløde med skyr for om muligt at gøre den endnu lettere - og for at give den lidt friskhed. 

Lakridsmarengs har jeg købt i Torvehallerne, men det kan man garanteret lave selv på en marengsopskrift og noget lakridspulver fra Johan Bülow. Men sørg for at marengsen er sprød udenpå og sej indeni. Så er den bedst!

----

Skær nogle jordbær i skiver og drys dem med et tyndt lag råsukker. Lad dem trække til sukkeret er opløst.   

Knus lakridsmarengs i små og lidt større stykker.

Anret lakridsmarengs, jordbær og skyr i lag i nogle pæne glas. 


PS Eton mess er også virkelig lækker med hindbærmarengs, råmarinerede hindbær og jordbær, og flødeskum.

tirsdag den 1. januar 2013

Tørring af svampe


Efterårets indkøb var denne svampetørrer købt i Eko i Fjälkinge i Sverige (og nej eko står ikke for økologi men for økonomi!!).

Den fylder helt urimeligt meget, men er vel nærmest uundværlig den uge i det det år svampesæsonen måske skulle vise sig at være gunstig.

Jeg købte den egentligt som en fødselsdagsgave til min søster, som er en dygtig svampejæger. Men da vi skulle 'bytte' gaver viste det sig, at hun havde købt en magen til til mig i Netto (til den halve pris). Så nu bor den svenske og svagt lilla model hos mig.

Jeg har udover svampene prøvet at tørre tynde æbleskiver (dryppet med appelsinsaft for at de ikke skal blive brune) og kvarte tomater. Det blev supergodt. Glæder mig til at prøve at tørre bær, chili, krydderurter mv.

Langtidshævet grovbrød bagt i gryde


Dette er det ultimativt letteste brød jeg har prøvet at bage. Og det er superlækkert.

Økologisk gær på størrelse med en ært røres ud i 300 g vand. Tilsæt 400 g mel og 8 g salt.

Jeg bruger 300 g groft speltmel og 100 g durum hvede, det fungerer fint! Men hvedemel er også godt.

Dejen skal røres let sammen til en grød.

Lad dejen hæve ved stue-(køkken)temperatur i 12-18 timer. Det er en god ide at lægge et fugtigt viskestykke over skålen, så dejen ikke danner skorpe.

Tænd ovnen på 250- 260 grader og stil en jerngryde med låg derind. Man kan også bruge et ildfast fad eller en römertopf, det vigtigste er at der er låg og, at materialet kan holde på og til varmen.

Når ovnen (og gryden) er helt varm, så vendes dejen et par gange, og lægges ned i den skoldhede gryde. Stil gryden ind i ovnen i 30 minutter. Herefter tages låget af og varmen skrues ned til ca. 230 grader og brødet bages færdigt i 10-15 minutter.