lørdag den 8. december 2012

Curry



Den ultimative ret i en travl hverdag.

Du kan være velforberedt og have lavet nogle kødboller af kylling, okse- eller svinekød til fryseren eller du kan bare bruge nogle kyllingefileter, rejer, kikærter eller noget skært kalkunkød. Det meste duer i denne ret.

Rist nogle af dine yndlingskrydderier i en pande. Jeg plejer at bruge koriander frø, spidskommen, chili, bukkehornsfrø, fennikelfrø en spiseskefuld af hver (ingen grund til at spare) og 1-2 stjerneanis og lidt friskhakket gurkemeje. Men der er sikkert mange flere skønne krydderier der kan bruges. Når krydderblandingen begynder at dufte aromatisk knuses den i en morter.

Tag herefter nogle zittauerløg (2-3 store) eller skalotteløg (4-5 stykker) og et par fed hvidløg og blend eller hak dem fint i en foodprocesser. Svits løgblandingen i olie på en pande til den er let gylden, og smid krydderiblandingen, noget æbleeddike, noget konc. tomatpure og/eller nogle blendede tomater oveni. Fortynd med lidt kogende vand til det har konsistens som en tyk sauce, og smag den til med salt, surt, sødt og stærkt til du er tilfreds.

Læg kødboller eller kødet oveni og lad det simre lidt. Server med frisk koriander eller andre krydderurter og ris.





fredag den 7. december 2012

Helle's snaps på dadler

Så er der sat en ny snaps til at trække. Kan næsten ikke vente de 8 - 10 dage den skal stå... for jeg HAR smagt hvor fantastisk den er.

Der er en snaps på valnødder og dadler, og opskriften har jeg tyv-lånt af min søde sønderjyske veninde Helle, som er lidt af en feinschmecker.

Her er den:

100gr ristede valnøddekerner, 5 sorte peberkorn, 100gr dadler m sten. Lægges i et glas og tilsættes 6 dl snaps. Trækker 8-10 dage, sies og kommes på flaske. Hvis snapsen ikke skal være for stærk sies den efter en uge og der kan hældes ny snaps på, som så skal stå og trække mindst 2-3 uger.

Helle har prøvet at komme øko appelsinskralder i efter første træk, og siger at det også bliver rigtigt godt.



mandag den 30. juli 2012

Valnøddesnaps

smukke grønne valnødder i snaps

Valnøddesnaps er ikke uden grund en af de mest populære kryddersnapse. Den smager fantastisk - rund og blød og aromatisk.

Hvis ikke du har en ven med et valnøddetræ, bør du se at anskaffe dig en i en fart. Det er nemlig lige nu i slutningen af juli og starten af august, de er grønne og klar til at komme på snaps.

Jeg har skåret et par store håndfulde nødder i kvarte, puttet dem i et glas og hældt ca. en halv flaske Hvid Ålborg henover dem (en almindelig billig vodka kan også sagtens bruges). Nødderne skal kun lige dækkes. 

Og nu skal snapsen bare trække i 5 måneder, til den skifter farve fra syregrøn, til brun, til helt sort. 

Herefter tages valnødderne fra og essensen hældes på flaske, hvor den skulle være klar til jul, men kun bliver bedre jo længere den står. 

Har hørt, at den sommetider kan smage rigtigt grimt. Det har min mor prøvet. Så 'glemte' hun den i bunden af et skab et par år. Det hjalp gevaldigt! 

Ilt og aldring er åbenbart løsningen på det problem. 

Fortynd essensen med vodka eller en smagsneutral snaps, når du drikker den. 




mandag den 23. juli 2012

Hyldenade eller hyldeblomstsaft

Hyldeskærme, sukker og citron

Hyldenade eller hyldeblomstsaft laver jeg af 

  • ca. 30-40 hyldeblomstskærme afhængigt af størrelse, 
  • 3-4 usprøjtede citroner skåret i skiver, 
  • ca. 1 1/2 kg sukker (gerne en blanding af rørsukker, brun farin eller lign)
  • 50 gr citronsyre
Tip: tilsæt evt. et banket citrongræs, frisk ingefær, chili, kanel, stjerneanis eller lignende, hvis du er i et eksperimenterende humør. Det kan kun blive godt!

Det hele overhældes med 2-3 liter kogende vand og sættes til at trække i 4-5 døgn i køleskabet (som nok må forventes ommøbleret lidt til lejligheden). 

Herefter sies det igennem et klæde og hældes på skoldede flasker. Saften kan med fordel fryses ned i plasticflasker for at øge holdbarheden. Ellers tilsæt lidt atamon (læs mængdeangivelse på atamonflasken).

Drikkes fortyndet med vand, danskvand (og/eller rom) - og isterninger. Så er det for alvor sommer. 



Røget citronmayonnaise

En hjemmerørt mayonnaise - lavet af pasteuriserede æggeblommer pisket med en smagsneutral olie - kan komme til at smage endnu mere fantastisk hvis den smages til med røgsalt, lidt citronsaft og skal fra en usprøjtet citron. Den blev afprøvet på en kartoffelmad i aftensol på tagterrassen. Ummmmm! 

rugbrød med nye kartofler, røget citronmayonnaise, ristet bacon, purløg og rødløg 

Røgsalt kan købes i torvehallerne eller i Irma.

Et tip: Når du rører mayonnaisen så sørg for at blomme og olie har stuetemperatur. Så skulle der være mindre risiko for, at den skiller.